Piątek, 24 Styczeń 2025 r. , Felicji, Rafała
Najpopularniejsze przyprawy kuchni azjatyckiej
8
Miłośnicy orientalnych potraw wiedzą doskonale, jak ważną rolę odgrywają przyprawy. To dzięki nim zwykłe potrawy nabierają wyjątkowego charakteru oraz odżywczej wartości. Po jakie dodatki powinni sięgać ci, których zafascynowała kuchnia azjatycka? Oto 5 przypraw, o których najczęściej wspominają przepisy na azjatyckie przysmaki.
Liście pandanu zazwyczaj pojawiają się jako dodatek do dań mięsnych, choć często pojawiają się one jako przyprawa do ryb lub dań z owocami morza. Orzechowy posmak sprawia, że pandan jest też bardzo często wykorzystywany jako dodatek do deserów. W kuchniach Azji (np. w kuchni tajskiej, filipińskiej czy wietnamskiej) wielką popularnością cieszą się przepisy na takie przysmaki, jak kurczak w liściach pandanu lub ciasto pandanowe.
Kolejną przyprawą, z której bardzo chętnie korzysta kuchnia Azji, jest bazylia tajska. Rewelacyjnie sprawdza się ona jako składnik sałatek oraz orientalnych zup, często pojawia się ona i w popularnych sajgonkach. Popularne są też przepisy na dania z kurczaka, które dzięki tej odmianie bazylii nabierają wyjątkowego charakteru.
Trawa cytrynowa - ta przyprawa zachwyca przede wszystkim cytrynowym aromatem, który uwalnia się po jej zmiażdżeniu. Jako dodatek smakowy, trawa cytrynowa najlepiej sprawdza się w orientalnych zupach. Jej obecność chętnie uwzględniają przepisy na buliony, np. na tajski bulion wieprzowy.
Kurkuma - charakterystyczna barwa sprawiła, że kurkuma stała się jedną z najbardziej znanych przypraw Azji. Bez wątpienia jest to dodatek, który warto włączyć do swego menu. Przepisy na dania z kurkumą zachwycają przecież nie tylko barwą, ale i smakiem. Najsłynniejsze są przepisy na takie dania, jak garam masala czy ostre zupy z dodatkiem kurczaka. Kurkuma pojawia się też często w orientalnych mieszankach przypraw, stosowanych zazwyczaj do potraw z ryżem w roli głównej.
Bazylia azjatycka - ta odmiana bazylii z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ostrych potraw oraz osobom troszczącym się o swe zdrowie. Pikantne zupy, dania ze smażonym kurczakiem w roli głównej – oto dania, w których bazylia azjatycka pojawia się bardzo często. Ta ciekawa przyprawa sprawia, że orientalne menu staje się nie tylko ciekawsze, ale i zdrowsze. Warto podkreślić, że w Indiach bazylia ta jest jedną z najważniejszych roślin leczniczych, z których można korzystać w walce z bólem oraz stanami zapalnymi. Dieta z dodatkiem tej przyprawy może odegrać też ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.
Kuchnia Azji to wspaniałe dania, a przepisy na orientalne przysmaki w Polsce cieszą się coraz większym powodzeniem. Bogactwo przypraw sprawia, że azjatycka dieta może każdego z nas oczarować nie tylko wybornymi smakami i aromatami, ale i leczniczymi właściwościami. To niezwykłe menu, którym warto się zainteresować.
Dobra rodzinna restauracja powinna mieć pyszne, zdrowe i atrakcyjne menu dla dzieci. Nie chodzi tu o kultowe nuggetsy panierowane tylko o zdrowe, lekkie jedzenie. Dzieci nie uwielbiają tylko frytek, lubią makarony, pizzę ze zdrowymi składnikami, pulpeciki w postaci zdrowego, gotowanego mięsa...
Azja to ogromny kontynent, zamieszkały przez ponad połowę ludności całego globu. Nic zatem dziwnego, iż jest to kraj niebywałych kontrastów, które są widoczne także w niesamowitej kuchni tego regionu. Choć często patrzymy na kuchnię azjatycką jako coś jednorodnego, warto pamiętać,...
Ciągle walczysz z nieodpartą chęcią sięgania po czekolady, batoniki, chipsy i inne niezdrowe przekąski? Obiecujesz sobie, że już nigdy więcej, a za chwilę znów poddajesz się temu pragnieniu. Próbujesz chować słodycze przed samym sobą lub nie kupować ich wcale, ale to nie działa. I...