Piątek, 24 Styczeń 2025 r. , Felicji, Rafała
Kuchnia azjatycka - wyrazista i różnorodna
10
Azja to ogromny kontynent, zamieszkały przez ponad połowę ludności całego globu. Nic zatem dziwnego, iż jest to kraj niebywałych kontrastów, które są widoczne także w niesamowitej kuchni tego regionu. Choć często patrzymy na kuchnię azjatycką jako coś jednorodnego, warto pamiętać, że na kuchnię tego kontynentu składają się kuchnie poszczególnych krajów, które w sposób naturalny różnią się od siebie.
Cechą charakterystyczną kuchni koreańskiej są kiszonki, zwane przez Koreańczyków "kimchi". Są to pikantne produkty, powstałe w wyniku fermentacji lub kiszenia warzyw, takich jak: kapusta pekińska, rzepa i ogórek, spożywane w Korei niemal codziennie. Fermentacje warzyw przeprowadza się zazwyczaj w solance w towarzystwie intensywnych przypraw i dodatków, takich jak: szalotka, chilli czy imbir. Cechą charakterystyczną Korei są też nietypowe słodycze z czerwonej fasoli.
Z kolei Japonia to kraj sushi, świeżych owoców morza, wodorostów oraz ryb, jedzonych na surowo. Popularnym daniem są również zupy przyrządzone bezpośrednio na stole, a także mięsa, warzywa oraz ryby spożywane po maczaniu we wrzątku lub smażone przy stole na płytach grzejnych (popularne szczególnie w restauracjach, gdzie klient może dopiec wołowinę lub ryby w takim stopniu, jak mu to odpowiada). Jeśli myślimy o kuchni tajskiej, to na myśl przychodzą nam na pewno składniki, takie jak: mleko kokosowe, trawa cytrynowa czy limonka.
Kuchnia indyjska w znacznej mierze opiera się na daniach wegetariańskich, a najbardziej popularną mieszanką przypraw tego regionu jest curry (zielone lub czerwone). Standardowe dania oparte są na soczewicy, ryżu, aromatycznych marynatach oraz sosach chutney. Do posiłku podaje się również niekiedy podpłomyki, tzw. "capati".
Z kolei Chiny to tak ogromne państwo, że możemy mówić o kuchniach poszczególnych części tego kraju. I tak, na przykład na północy Chin dominują dodatki pszeniczne, głównie makarony i pszenne bułeczki, a Południe jest zdominowane przez ryż oraz makaron ryżowy. Jednym z najsłynniejszych kulinarnych regionów Chin jest Syczuan, znajdujący się na zachodzie kraju. Dominują tam dania bardzo pikantne, oparte na wołowinie.
Kuchnia tego obszaru charakteryzuje się także dużą ilością potraw wędzonych. Z kolei gastronomia regionu Kantonu i Hong Kongu (zwana po prostu kuchnią kantońską) jest zdominowana przed dania oparte na ryżu i drobno posiekanych warzywach smażonych na woku. Z kolei północny okręg pekiński to, jak już wspomniano powyżej, głównie dana pszeniczne - bułeczki gotowane na parze oraz makarony, a także opiekane na rożnie oraz smażone mięsa, co niewątpliwie wynika z wpływu Mongołów, którzy w przeszłości zamieszkiwali te terytoria.
Kuchnia azjatycka to niesamowita różnorodność, w zależności od kraju, a nawet obszaru danego państwa. Jednakże na pewno cechą charakterystyczną kulinariów tego regionu jest stosowanie niesamowicie intensywnych i aromatycznych przypraw oraz wynikający z tego niezwykle wyrazisty smak przygotowywanych dań.
Kuchnia azjatycka to wspaniałe dania, po które sięgamy coraz chętniej. Coraz ciekawsze przepisy sprawiają, że smakiem azjatyckich potraw możemy się cieszyć we własnych domach. Jakie przyprawy warto wykorzystać w trakcie sporządzania takich orientalnych przysmaków?Wśród tych przypraw,...
Nie masz pomysłu na prezent? Nie chcesz dawać pieniędzy w kopercie? Przeczytaj, dlaczego słodycze są dobrym upominkiem dla każdego.Czekoladki – różne smakiW sklepach dostępnych jest wiele ładnie zapakowanych czekoladek. Często jest to wiele smaków w jednym pudełku. Czekolada gorzka,...
Bardzo dobre smakowo, różnorodne pod względem konsystencji, przeróżnie opakowane i mogące cieszyć nasze podniebienia każdego dnia, a ponadto dodawać życiodajnej energii, by móc wydajniej funkcjonować. Taki właśnie są cukierki czekoladowe. Słodkie, posiadające różne nadzienie od...